Ιστορία του συλλόγου μας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το 1989 ιδρύθηκε ο επαγγελματικός σύλλογος με την επωνυμία Σύλλογος οπτικών και οπτομετρών νομού Αττικής και Νότιας Ελλάδας (ΣΟΟΝΑΝΕ), με έδρα την Αθήνα, τα γραφεία του συλλόγου μας είναι στην οδό Μπενάκη και Μαυροκορδάτου 6, στον πέμπτο όροφο.

Το ξεκίνημα του συλλόγου μας έγινε από μια ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι ήμασταν μέλη στο σύλλογο της  ΠΕΟΟ. Οι λόγοι πολλοί, που μας ανάγκασαν να αποσπαστούμε από την ΠΕΟΟ. Ένας από όλους ήταν ο διαχωρισμός των συναδέλφων, σε μεγάλους και μικρούς. Η προστασία και η υποστήριξη των επαγγελματικών μας συμφερόντων, δεν υπήρχε για το σύνολο των μελών. Έτσι αυτή η ομάδα σας προανέφερα πήραμε την απόφαση να ιδρύσουμε, άλλο επαγγελματικό σύλλογο, που θα εκφράζει όλα τα μέλη του ισότιμα, με αγάπη και ενδιαφέρον.

Χωρίς καμιά βοήθεια, όλα τα μέλη της ομάδας προσέφεραν τα απαραίτητα έξοδα, τα οποία μάλιστα ήταν αρκετά. Καμιά λοιπόν κληρονομιά ή χορηγία από κανέναν.

Οι σκοποί του συλλόγου μας ήταν και είναι η μελέτη, η προστασία, η υποστήριξη και η προαγωγή των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων όλων των μελών μας. Άλλωστε τα παραπάνω συμπεριλήφθηκαν και στο καταστατικό μας και για τα οποία δώσαμε όλοι όρκο, για την τήρηση των. Η παρουσία μας και η συμμετοχή μας παντού σε υπουργεία, σε υπηρεσίες, ταμεία, εκθέσεις και όπου χρειάστηκε και θα χρειαστεί.

Σε ένα μικρό χρονικό διάστημα μέλη της ΠΕΟΟ, αλλά και καινούργιοί συνάδελφοι έγιναν μέλη του ΣΟΟΝΑΝΕ. Την  ίδρυση του συλλόγου μας η άλλη πλευρά δεν την  είδε με καλό μάτι. Διέδιδαν πως σε λίγο καιρό θα διαλυθούμε. Όταν δεν βγήκε αυτό μας είπαν σύλλογο διαμαρτυρίας, μετά μας βάφτισαν σύλλογο παρανόμων και άλλα τέτοια πολλά. Εμείς κλείσαμε τα αυτιά μας και δεν δώσαμε καμιά σημασία, κάναμε την δουλειά μας και τίποτα περισσότερο. Εμείς παρ’ όλα αυτά ούτε κρατήσαμε ούτε κρατάμε κακία σε κανένα. Ήμασταν συνάδελφοι και προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο δυνατό.

Ο σκοπός του συλλόγου μας δεν έχει σαν στόχο τον ανταγωνισμό, με κανένα άλλο επαγγελματικό σύλλογο. Αντίθετα ζητάμε από όλους τους συναδέλφους, από ολόκληρη την Ελλάδα συνεργασία, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, που μας βασανίζουν, μας ενώνει λοιπόν ο κοινός σκοπός.

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Όλοι οι σύλλογοι που υπάρχουν σε ολόκληρη την επικράτεια, είναι πρωτοβάθμιες οργανώσεις, χωρίς καμιά σπουδαία οντότητα. Στα σοβαρά θα μας πάρουν μόνο αν όλοι οι επαγγελματικοί σύλλογοι ενωθούν σε μια ομοσπονδία. Ο κάθε σύλλογος θα λειτουργεί όπως σήμερα όμως θα αναφέρει στην ομοσπονδία τα προβλήματα της περιοχής του και η ομοσπονδία θα αποφασίζει για την επίλυση τους. Το κάθε σωματείο θα επιλέξει από εκλογές δυο μέλη του, που θα γίνουν μέλη το Δ.Σ. της ομοσπονδίας. Ας παραμερίσουμε τους εγωισμούς και να συμμετέχουν όλα τα σωματεία ισότιμα στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, σ’ αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση, που ζούμε, ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Ελάτε να παλέψουμε όλοι μαζί. Εμείς στο ΣΟΟΝΑΝΕ είμαστε διατεθειμένοι να έρθουμε σε επαφή με όλα τα σωματεία και να συναποφασίσουμε μαζί Πανελλήνια Ομοσπονδία Οπτικών. Συνάδελφοι, η ομοφωνία θα φέρει τα αποτελέσματα, που όλοι ζητάμε και θέλουμε. Η ομοσπονδία είναι η μοναδική λύση.

Επίτιμος πρόεδρος  ΣΟΟΝΑΝΕ

Γιάννης Μαυρουλιάς

Σημείωση: Τα άνωθι αναφερόμενα αποτελούν απόψεις του συντάκτη, όπως σε όλα τα υπογραφόμενα κείμενα.